Vaatteita isoille miehille

mo4Vaatteiden osto ei monelle miehelle ole mitään herkkua muutenkaan, ja jos vielä sattuu olemaan sen verran kookkaampi herra, että aivan tavalliset vaatekoot eivät mahdu päälle, voi vaatteiden hankkimisesta tulla varsin piinaavaa. Perinteisistä tavarataloista ja vaatekaupoista alkavat farkkujen koot usein loppumaan jo siinä W50, eli 50 tuuman vyötärökoon paikkeilla. Hyvällä tuurilla saattaa löytääkin riittävän pitkät housut, mutta sovituskopissa paljastuu, että lahkeissa voi olla parikymmentä senttiä liikaa pituutta. Myös hyvin istuvia mutta samalla riittävän kokoisia paitoja on usein vaikea löytää, ja sama ongelma toistuu paitojen kanssa, eli riittävän suurikokoisessa paidassa ovat usein hihat liian pitkät tai kauluksen aukko mahdottoman suuri. Vaateliikkeissä voi toki onnistaa paremmin, mutta valitettavasti ekstra-koon vaatteista saa usein myös maksaa ekstra-hinnan, eli erikoiskokojen ostaminen tulee kalliiksi. Suomessakin on onneksi muutama suurten kokojen erikoisliike, mutta ne palvelevat lähinnä vain Helsingin ja muiden suurempien kaupunkien asukkaita.

Onneksi internet on muuttanut tilanteen täysin, ja nyt erityisesti isojen miesten – ja muidenkin – kannattaa tutustua internetin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Uusi virolainen vaatteiden verkkokauppaa denim24.ee palvelee nimittäin nyt myös suomalaisia asiakkaita. Vaikka kauppa on virolainen, hoituu maksaminen ja toimitus suomalaisilla palveluilla: maksun voit hoitaa postiennakolla tai luottokortilla, ja paketti siirtyy tilaajalle suomalaisen SmartPOST-pakettiautomaatin kautta. Sivustolta löytyy myös suomenkieliset toimitusehdot Denim24:n valikoimassa on pelkästään korkeasta laadustaan tunnettuja vaatemerkkejä, kuten Duke, Kam Jeans, Mish Mash Jeans, Rockford, Promotion, Split Star ja niin edelleen. Verkkokaupan käyttö on erittäin helppoa. Ensin valitaan vaatekategoria ensimmäisessä pudotusvalikosta, toisesta valikosta valitaan oma koko, kolmannesta voi vielä rajata valikoiman tiettyihin brändeihin. Tällä periaatteella on hyvin helppo vertailla eri vaatteita, rajata pois väärät koot ja rakentaa vaikka suurempia asukokonaisuuksia.

mo3Vaatteiden ostamista helpottaa paljon se, että tietää oman oikean kokonsa, ostipa vaatteet sitten myymälästä tai verkkokaupasta. Yksi hyvä keino esim. farkkujen kanssa on se, että jos sattuu jo omistamaan yhdet hyvin istuvat farkut, niin tarkistaa niistä oikean vyötärön ja lahkeen pituuden, eli W- ja L-numerot. Voi olla, että ainoastaan vyötärö on sopivan kokoinen, mutta lahkeet liian pitkät, jolloin voit mitata tai arvioida kuinka paljon lahkeita pitäisi lyhentää. Tai sitten voi yksinkertaisesti mitata oman vyötärösi ja lahkeesi pituuden. Mittanauha, jossa on myös tuumakoot, eli vaikkapa perinteinen räätälin mittanauha antaa luotettavan tuloksen. Demin24:n sivuilta löytyy selkeät suomenkieliset ohjeet, joiden avulla voit helposti mitata oman kokosi. Esimerkiksi farkkujen koon mittaus tapahtuu niin, että mitataan ensin vyötärön ympäryysmitta, josta saadaan W (eng. waist), ja L (eng. length) eli lahkeen pituus puolestaan saadaan, kun mitataan matka housujen yläreunasta lahkeen alareunaan. Housut on joskus jaoteltu myös valmiiksi vartalotyyppien osalta, tosin tämä ei yleensä koske farkkuja. Miesten vaatteet jaotellaan usein kolmeen ensisijaiseen vartalotyyppiin: B eli solakka, C eli normaali ja D eli tanakka. Tanakan lisäksi käytetään joskus myös tyyppejä E eli tukeva ja F eli vatsakas. Nämä suomalaisen mittajärjestelmän vartalotyypit perustuvat vartalonympäryksen ja lantionympäryksen väliseen suhteeseen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että eri maiden välillä on jonkin verran eroa mittajärjestelmissä, ja lisäksi joskus mitat ilmoitetaan tuumissa ja joskus senttimetreissä. Yleisesti farkkujen koot ovat kuitenkin tuumakokoja. Demin24-sivun koko-opas on kuitenkin hyvä apuväline heidän tuotevalikoimansa mittojen tarkistamiseen.

Internet on avannut paljon uusia ovia myös raamikkaille miehille, ja ennen hankalaksi koettu suurikokoisten vaatteiden metsästys voidaan nyt hoitaa web-selaimella kaikessa rauhassa. Enää ei myöskään tarvitse tyytyä vain niihin harvoihin vaatteisiin, jotka sopivat päälle, vaan nyt vaatteita voi myös vertailla ja miettiä mikä sopisi parhaiten omaan persoonallisuuteen ja tyyliin. Verkkokaupasta voi hankkia vaikka koko asukokonaisuuden kerralla, jolloin saa usein myös alennusta usean tuotteen ostamisesta.