Kuinka saada selville oma koko

img-07Jotta saisi itselleen hyvin istuvia vaatteita, on hyvä tietää oma koko. Kaikista parhaiten sen saa ottamalla mittanauhan kauniiseen käteen ja ottamalla mitat, arvioinnilla ei mennä muuta kuin metsään ja haluttua lopputulosta ei saada eli hyvin istuvia vaatteita.

Itse mittoja on vaikea ottaa, joten hommaan on syytä pyytää kaveri, olkoon se sitten vaimo tai tyttöystävä tai oma äiti. Jos mitään niistä ei ole saatavilla, voi rohkeasti painella liikkeeseen jossa on tarjolla pukeutumispalvelua ja kertoa ongelmansa.

Liikkeelle voi lähteä mittaamalla kaulan ympäryksen, joka kertoo jonkin verran siitä, minkä kokoinen kauluspaidan kauluksen kuuluu olla. Mittanauha kierretään kaulan ympäri ja oikea mitta on siinä, kun mittanauhaa lasketaan hieman alas. Mihin nyt muutenkin kauluspaidan kaulus yltää. Lukema ylös ja seuraavan mitan kimppuun eli mittaamaan rinnan ympärystä, ja on tärkeää muistaa ottaa luvut vaatteen päältä.  Mitta otetaan rinnan leveimmästä kohdasta, kainaloiden alta ja on tärkeää huomioida, että mittanauha kulkee poikkisuoraan selän poikki. Mitta saa olla napakka, mutta liioittelua ei kannata tehdä eli pitää mittaa liian tiukalla. Seuraavaksi mitataan vyötärö, ja tämä on se mitta, joka aiheuttaa eniten ongelmaa silloin kun selkeätä vyötärölinjaa ei ole. Mutta vyötärön paikka on muutama sentti navan yläpuolella, ei siis navan kohdalta kuten moni ehkä virheellisesti mittaa. Hommaan pätee samat säännöt kuin rinnanympäryksen mittaamiseenkin, mitta pitää olla napakka mutta ei vatsa sisään-rinta ulos – tekniikalla mitattu. Ja mitan on kuljettava suorassa.

Jos ollaan ottamassa mittoja paitoja varten, on hyvä myös mitata selän leveys sekä hihan pituus, olkapäältä ranteeseen. Näitä mittoja vertaamalla kokotaulukkoon selviää oma paidan koko. Jos mitat jakaantuvat kahteen eri sarakkeeseen, valitse se joka on lähempänä.

Housujen ostoa varten tarvitset myös lantion mitan, ja se otetaan lantion leveimmästä kohtaa, samalla periaatteella kuin muutkin mitat. Housujen mittaan otetaan lahkeen sisäpituus, eli nivusista lattiaan asti. Valmiissa housuissa on otettu huomioon se, että lahje osuu juuri oikealle kohdalle. Etenkin farkkuja ostaessa koko määräytyy vyötärön ja lahkeen mukaan ja näytetään muodossa esim. 36/30 jolloin ensimmäinen numero on vyötärön ympärys tuumia ja jälkimmäinen lahkeen pituus tuumina. Eli tästä esimerkistä voidaan jo päätellä, ettei lahjepituus ole tehty kovin pitkälle miehelle. Farkkuostoksilla on siis syytä tehdä hieman matemaattisia laskuja ja käyttää hetki aikaa miettimiseen, paljonko se oma vyötärön ympärys tekeekään tuumina. Muistin virkistykseksi, yksi tuuma on 2,54cm.

Kun omat mitat on otettu ja kirjattu ylös, niillä pärjää melkoisen pitkälle. Tosin, on syytä päivittää mittoja jos alkaa vanhat housut kiristämään jostakin kohtaa tai tippuu jalasta, eli voidaan päätellä että mitat ovat muuttuneet ja tarvitsevat korjausta. On myös syytä muistaa se, että eri vaatevalmistajien mittataulukot poikkeavat hieman toisistaan ja jos vain tuotetta ostaessa on mahdollista verrata omia mittoja mittataulukon kanssa, tee se. Koska joku saattaa myydä kolmen äksällän paitaa, ja sama paita olisi toisella valmistajalla jopa 4XL.

Moni on ehkä huomannutkin miesten vaatetaulukoita lukiessa, että ne on jaettu kahteen tai kolmeen eri osioon. On hoikkaa, normaalia ja tukevaa, joskus pelkkä normaali ja tukeva. Se käy myös ilmi joissakin vaatteissa kokolappua tutkimalla. C60 koko on tarkoitettu normaalivartaloiselle ja jos omaa hieman rotevamman ruumiinrakenteen, oma koko voi olla lähempänä D60 tällöin. Näissä kahdessa mallistossa on iso ero. Esimerkiksi jos katsotaan mittataulukkoa, C:n ja D:n vyötärön ympäryksessä saattaa olla kuuden sentin ero, vaikka koko kuulostaa samalle. Samoin lantion ympärys eroaa muutamalla sentillä ja lahkeen sisäpituudessa D-malli on lyhempi.