Kuinka löytää oikean kokoisia vaatteita

img-04Jokainen, joka on hieman normaalia isokokoisempi, tuskailee aina vaateostostensa kanssa. Tavallisessa kaupassa menee hermot kun mikään ei sovi, vaan sovituskopissa tulee pettymys toisensa jälkeen vaikka kokolappu sanoisi sen olevan niitä isoja kokoja. Ulkomailla vaateostokset aiheuttavat vielä enemmän pään vaivaa, koska monin paikoin vaatevalikoimat ovat niin rajoitettuja ja tuntuu että kääpiöillekö ne vaatteita myyvät. Etelä-Eurooppalaiset vaatekoot ovat suomalaisittain pieniä ja entistä enemmän tulee fiilis, ettei kaupoista löydy mitään. Lomamatkoilla tuliaispaitojen xxxl ei välttämättä todellisuudessa olekaan aivan samaa kokoluokkaa kuin Suomesta ostettu vastaava, vaan onkin ehkä enemmän xl-kokoinen.  Joten siksi varmaan onkin helpompi, että kulkee vuosikausia samoissa vaatteissa koska vaatteita ei yksinkertaisesti löydy muka sopivia.

Etenkin pohjoismaisten ihmisten vaatekoko on kasvanut vuosien aikana paljonkin. Mistä tämä kertoo? Lihavuuden kasvusta ja siitä, että halutaan väljempiä vaatteita, muun muassa. Mutta mistä sitten keskivertoa isompi ihminen saa vaatteensa jos ei kaupasta löydy sopivia? Tietenkin isojen tyttöjen ja poikien vaatekaupoista. Niissä jossa pienin koko lähtee siitä, mikä normaalikaupoissa on valikoiman äärirajoilla. Jos sinulla on mielikuva, että näiden kauppojen valikoima on laskuvarjojen ja puolijoukkuetelttojen välimaastosta, et ehkä ole vieraillut sellaisessa kaupassa vähään aikaan, sillä vaatetarjonta on todella trendikästä ja monipuolista niissä. Henkilökunta on ammattimaista ja tietää, mikä sopii kunkin asiakkaan kropalle ja väreihin. Eikä hintakaan nyt niin paljon eroa tavallisen kaupan valikoimista. Alennusmyynnit kannattaa tietenkin hyödyntää, koska näissä ne voivat olla melkoisen hyviä. Näihin kauppoihin on turha mennä sillä perus miehisellä asenteella, että jos kokolapussa lukee oikea koko sinne päin, niin napataan se ja lähdetään kaupasta kassan kautta pois. Koska jokaisella mallistolla voi olla hieman toisistaan eroavat kokomerkinnät ja se mikä toisen kaupan koossa vastaa 3XL, onkin toisella valmistajalla kahta tai neljää äksällää.

suit-03Ympäri Suomea näitä isojen poikien kauppoja löytyy ja eräs aivan tunnettu ketjuliikekin mainostaa, että paitoja ja housuja saatavissa jopa 9XL:n koossa ja näitä tuotteita löytyy aivan omista kaupoistaan, ei niiden rimpulakokojen seasta.  Näitä XL-myymälöitä löytyy pääkaupunkiseudun alueelta kolme, sekä muut ovat sijoitettu Lahteen, Kuopioon, Turkuun sekä Lappeenrannasta. Tänä päivänä on kyllä ilahduttavaa myös se, että myös tavallisten tavaratalojen valikoimissa on myös isoja kokoja, niistä samoista vaatteista joita myydään ns. normaalikokoisillekin. Esimerkkinä esimerkiksi Keskon tavarataloketju, jossa näitä isompia vaatteita on myös, suurimmat vaatteet ovat 3XL tai 45–46. Noh, melko pieniä jos vertaa noihin isompiin kokoihin, mutta hyvä alku ainakin.

Mutta vielä isompaa kokohaitaria löytyy verkkokaupan kautta. Verkkokaupasta tilatessa on vain hyvä ottaa itsestä tarkat mitat, ei mitään suurin piirteisiä arvioita ja vertailla niitä sivuston kokotaulukoihin. Vaatteiden ostaminen nettikaupasta tosin on aina oma riskinsä, mutta jos oikeat koot löytyvät, pysyvät mallistot yleensä samanlaisina ilman suuria muutoksia ja jatkossa oikean koon valitseminen on helpompaa. Isojen vaatteiden verkkokauppoja on useitakin ja yksi isojen miesten verkkokaupoista on MotleyDenim (http://www.motleydenim.fi/), josta isot miehet voivat ostaa farkkuja aina kokoon W62 asti sekä muitakin asusteita kuten paitoja ja pusakoita kokoon 8XL asti. Vaatteet ovat oikeasti hyvän näköisiä ja trendikkäitä, juuri kuten kuuluukin olla.

Mutta isokokoinen ei tarkoita samaa kuin lihava, vaan jollakin voi yksinkertaisesti olla niin isot lihaksetkin, että normipaidat alkavat pullistella saumoistaan. Tällöin vaatteita voi katsella esim. samasta verkkokaupasta josta tilaa vaikka palautusjuomat ja muut treenikamat, jotka ovat erikoistuneet lihaksien miesten vaatetukseen.